Çim Biçme


Eğer bahçenizde bulunan yeşil yeşil çimlerinizin ilk günki gibi tazecik , miss kokulu ve sağlıklı çimenlere sahip olmak istiyorsanız çimlerimizi düzenli olarak sulamam vb. İşlelerini yapmanın yanında çimlerimizi biçme işlemini de es geçmemiz gerekir.

Düzenli çim biçme işlemi yaptığımız sürece bahçemizin halısı olan çimlerimiz sağlıklı gelişebilir ve güzel görünümünü kaybetmemiş olur. Çim biçme işlemi yaparken en önmeli husus çim biçme zamanıdır . Zamanlama çim biçme konusunda çok önemli yer bir yeri vardır. Zamanlarının yanı sıra çimleri birden kısa biçmek veya çok boylandırıp biçmek çimlerimizi sarartır , seyreltir hatta çimlerimizin ölümüne bile sebep olabilir. 

Çimlerimizi biçerken eğer çok kısa biçersek çimlerimizin yeşil görüntüsünü erini sarı bir görüntü alır bunun sebebi ise çimlerin alt kısımları güneşi yeterince alamadığı için alt kısımlar genelde sarı hatta kahverengi bir görünüme sahiptir. Yapılan bu yanlış işlem sonrası birden aşırı güneşe maruz kalan çimlerin sarı ve güneş görmeyen kısımları kavrulabilirler. 

Bilidiğimiz gibi bitkiler , yaprakları ile fotosentez yaparak beslenirler , yeterli fotosentez işlemi yapamadıkları zaman ise bitkiler ölürler. Genel olarak uzun boylu çim , bolca yaprağı olduğu için iyi fotosentez yapar ve iyi beslenir böylece sağlam ve kuvvetli kökler sahip olur. 

İlk çim biçme işlemi hazır döşenmiş çimler için mevsimine toprağına göre 7 ile 15 gün arasında değişiklik göstermektedir. Bu işlem yapılmadan önce çimin iyice köklenmiş olması gerekmektedir tam tersi bir durumda çimlerimiz zarar görebilir. 

Çim döşeme işlemi yapıldıktan en az bir hafta sonra , kontrol edilmesi gerekir. Çimlerimizi kontrol ederken ekim yapılan alanda farklı bölgelerde çimleri tut çekerek yukarı gel gelmediğine yani çimlerin köklenip köklenmediğine bakılır bu işlemden sonra kökler sağlamlaşmış ise fazla boylanmasını beklemeden tek seferde, üçte bir oranından fazla biçmeyiniz. Bir seferde 1/3’ten fazla biçerseniz, çim sararır, seyrekleşir hatta ölebilir.

Çimlerimizi boyandıkça her mevsimde biçme işleminin yapabiliriz . Çim, hava koşulları, gübreleme ve sulamaya bağlı olarak, hızlı veya yavaş boylanır. Canlı çimlerin 1 cm boya ulaştıkça biçilmesi gerekir. İlkbahar ve sonbaharda hızlı, yaz ve kış mevsimlerinde ise yavaş boylanır.

Ayrıca çimleri zemininiz ve çimlerinizin üzeri plak olmadığı sürece , gün içinde her zaman biçme işlemi gerçekleşebilir. 

Çim biçmek için kullanılması en uygun çim biçme makinası ise düzenli bakım yapılan , bıçakları keskin ve bıçakları düzenli bilenen makinalardır. Bu noktada en önemli hususlardan bir de bıçaklarının keskin olmasıdır.

 Facebook  Twitter

Mevsimlik Çiçek Fidesi
Bahçe Çim Bakımı Rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sepetim
Kapalı Dilek listesi
Kapalı Son Görüntülenen
Kategoriler